Niki op 12 July 2017

Een interview met Marit de Vries: Projectmanager van Plek

De wereld achter Plek bestaat uit vele rollen en processen. Eerder vertelden we al dat het voor ons erg belangrijk is om Plek simpel te houden maar toch alle complexe functies naar voren te brengen. Ook beschreven we de veiligheid van het platform en de hoge eisen die we daaraan stellen. Vandaag nemen we een kijkje bij Projectmanager Marit. Zij vertelt over haar rol, succesverhalen en visie op de toekomst van Plek.

Even kennismaken. Wie is Marit?

“Ik ben geboren en getogen in Lelystad, mijn familie komt oorspronkelijk uit Friesland, en ik woon nu in Amsterdam. Ik ben een vrolijk type en ik ben eens door iemand omschreven als een perfectionistisch werkpaard, en die omschrijving vind ik ook wel passend. Misschien lijkt dit tegenstrijdig maar het komt erop neer dat ik mij bekommer om anderen en ook graag alles goed doe. Ik probeer de lijm en de sfeermaker in het team te zijn maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat we dingen gedaan krijgen.

Ik heb Communicatie gestudeerd in Zwolle met als minor Online Communicatie. Tijdens mijn studie heb ik veel voor internetbureaus gewerkt. Vervolgens ben ik vanuit een stageplek aangenomen bij een klant als E-commerce medewerker. Daarna heb ik de minor Sustainable Development gedaan in Zuid-Afrika. Daar deed ik de online marketing voor een resort, om geld in te zamelen voor een weeshuis. Ik gaf in Zuid-Afrika ook computerles op scholen. Eenmaal weer terug in Nederland kwam ik als stagiair Communicatie bij Plek terecht voor mijn scriptie. Na afloop ben ik aangenomen als Projectmanager.”

Kun je wat meer vertellen over jouw rol binnen Plek?

“Mijn rol bij Plek is die van Project- en Accountmanager. Ik ben de connectie tussen onze klanten en het team. Ik verzamel wensen, feedback en input van klanten en zorg voor de vertaling hiervan naar ons development- en design team. Ik neem deel aan onze interne meetings over de ontwikkeling van het platform en ik bemoei me daar ook actief mee: ik vertegenwoordig tenslotte de klant. Zo kunnen we samen de beste ontwikkeling voor het platform waarmaken.”

oplossingen

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou?

“Meestal begin ik met het lezen en beantwoorden van mijn e-mail. Het gaat dan met name om bugs, vragen en wensen. Dan controleer ik in ons systeem en de aankomende release en loop ik de tickets na om in de gaten te houden hoe het staat met de dingen waar mijn klanten om gevraagd hebben. Ik bel en e-mail veel met klanten om statusupdates te geven van hun meldingen. Vaak heb ik ook meetings: intern over de toekomst van Plek maar ook meerdere keren per week bij klanten op locatie. Dat kan een implementatiesessie zijn, of een meeting om feedback of wensen te bespreken. Ik praat gedurende de dag ook veel met developers over hoe we dingen aanpakken en oplossen.”

Wat zijn de leukste en de minder leuke momenten?

“Voor mij is het het leukst als ik snel een probleem kan afhandelen. En als klanten dan in de gaten hebben dat je hard voor ze rent. Dat ze waarderen wat je doet. Ik vind het ook heel leuk dat ik een relatie met mijn klanten opbouw: het is natuurlijk zakelijk contact maar ik kan ook met ze praten zoals ik echt ben. Lachen gieren brullen aan de telefoon!

Intern discussiëren over het platform en wat daarvoor het beste is vind ik ook erg interessant. Ook leuk en leerzaam: de developers vertellen mij vaak meer over de technische aspecten van de oplossingen die ze bouwen. Oh, en het is altijd een geluksmomentje wanneer Jelle de kat binnenkomt (muizenjager van het café onder ons kantoor).

Het minder leuke moet ik even inleiden. Wij werken met een vierwekelijkse release cycle: om de vier weken komt er een update van Plek. Van tevoren inventariseer ik de wensen, en bespreken we wat we voor de volgende release gaan bouwen. Dus het is altijd jammer als een klant net een paar dagen nadat we de release ‘dichtgetimmerd’ hebben met een wens komt. Helaas kunnen we die wens dan namelijk pas in vervulling brengen bij de release daarna. We proberen natuurlijk te anticiperen en proactief mee te denken met klanten, dus gelukkig gebeurt dit niet zo vaak!”

woman_writing

Waaruit haal je de meeste voldoening?

“Het geeft altijd voldoening als een van mijn Plekklanten live gaat. Dat die dag dan goed gaat, de organisatie Plek positief ontvangt, en je dat direct in het gebruik ziet. Heel fijn als mensen Plek gelijk gaan gebruiken en er positieve berichten binnenstromen. Bij een van onze klanten, Vlietkinderen, postte iemand de dag na de livegang een bericht vol lof over Plek. Als iemand uit zichzelf laat weten hoe blij hij/zij is met Plek, word ik daar ook blij van. Dat soort dingen geef ik ook door aan mijn collega’s, iedereen vindt het leuk om van gebruikers te horen hoe ze het platform ervaren. Overigens haal ik ook veel voldoening uit het opentrekken van een biertje na elke vierwekelijkse release...”

Waarop ben je trots?

“Toevallig heb ik vandaag een evaluatie gehad met onze klant Heembouw. Zij zijn op 4 april live gegaan met een ontzettend mooie en feestelijke lancering met leuke communicatiemiddelen. Uit de evaluatie bleek dat ze nog steeds helemaal enthousiast zijn, en de statistieken wijzen ook uit dat Plek bij Heembouw erg goed gebruikt wordt. En nu volhouden!

Een succes dat al een tijdje voortduurt is onze klant Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), een vereniging voor kinderdagverblijven. Hun leden gaan op Plek met elkaar in gesprek over wat er gebeurt in de branche. Twee van mijn andere klanten, Vlietkinderen en Ska Kinderopvang, zijn lid. Zij zijn dus op het platform van BMK aangesloten. Zo verbinden drie van onze klanten met elkaar op Plek. Dat vond ik heel mooi om te zien.”

Wat zijn je doelen voor Plek?

“Documentbewerking: samen of alleen werken aan een document binnen Plek zodat de versie op Plek altijd de juiste en meest recente is. Ik wil ook graag dat Plek intelligenter wordt. Stel: je hebt in je profiel staan dat je Communicatiemedewerker bent, en iemand plaatst een bericht met het woord ‘communicatie’ erin. Dan krijg jij daar bericht over van Plek. Zo wordt het platform straks helemaal gepersonaliseerd en geeft het je precies wat jij wilt!”

En hoe zie jij Plek over 5 jaar?

“Als een gewoonte. Dus dat het eigenlijk gek is als een bedrijf geen Plek heeft. Nu zeggen mensen: “Hebben jullie SharePoint, Slack, of Facebook Workplace?” Straks vragen mensen alleen nog maar: “Jullie hebben toch wel Plek?””

Marit geeft graag goede adviezen die ze van haar moeder krijgt door aan collega's.

Heb je een advies dat van toepassing is op jouw werk bij Plek? “Er werd hier een keer besproken of ze mij misschien ScrumMaster moesten gaan maken. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde zei ze: “Als ze je fancy titels willen geven zit je in de penarie.” Ik zit hier dus gewoon als Projectmanager helemaal goed op m’n Plek!”