Niki op 08 February 2017

Een interview met UX designer Hasan Gozlugol van Plek

We willen jullie graag een kijkje bij Plek achter de schermen geven. Een van onze belangrijkste doelen voor Plek is om het platform simpel te houden. En dat is nou juist een van de moeilijkste dingen. Plek ziet er simpel uit, maar is erg slim! Dus hoe doen we dat? Voordat een nieuwe functie of verbetering op Plek verschijnt doorlopen we een uitgebreid proces waar bijvoorbeeld ideeënvorming, ontwerp en ontwikkeling deel van uitmaken. De onderdelen van dit proces kunnen verder opgedeeld worden in verschillende stappen, activiteiten en rollen. Vandaag richten we ons op een belangrijke rol binnen ons ontwerpteam: User Experience (UX) designer. We interviewen Hasan Gozlugol over zijn kijk op User Experience binnen Plek.

Even kennismaken. Wie is Hasan?

“Ik ben Hasan. Ik heb grafische vormgeving gestudeerd aan de London College of Communication en ik ben vorig jaar naar Amsterdam verhuisd. Ik begon aan een Interaction en Visual Design traineeship bij ILUMY. Tijdens mijn traineeship kwam ik, naast de projecten waaraan ik werkte, zo nu en dan met verbeteringen voor onderdelen van Plek die naar mijn mening niet logisch of niet duidelijk genoeg waren. Na wat gesprekken met mijn managers en senior-ontwerpers bleek dat ik een goede kijk op User Experience design had, en besloten we dat verder te ontwikkelen. Zo ben ik UX designer voor Plek geworden.”

Kun je uitleggen wat User Experience design is?

“Dat is eigenlijk een voortdurende discussie. Het is zo’n breed gebied. Dat maakt het moeilijk om het begrip UX echt te definiëren. Er zijn mensen die zeggen dat het met name user interface ontwerp is. Anderen zeggen dat het juist om de onzichtbare dingen gaat. Ik denk dat de combinatie belangrijk is: de dingen die we zien en de dingen die we niet zien moeten met elkaar gesynchroniseerd worden. Ons doel is het bedenken van oplossingen die ervoor zorgen dat werken met ons product natuurlijk, duidelijk en leuk is.”

Zijn er regels waaraan je je moet houden als UX designer?

“Volgens mij gaat het meer om uitgangspunten dan om regels. Het is een organisch proces maar in het Plek ontwerpteam houden we zaken als doel, psychologie, duidelijkheid, consistentie, leesbaarheid, hiërarchie en het vormen van patronen altijd in gedachten wanneer we ontwerpen maken.”

Welke technieken gebruik je om de UX op Plek te verbeteren?

“We gebruiken ons eigen product Plek op kantoor, dus ik praat vaak met mijn collega’s uit andere teams om feedback te verzamelen. Ik test het product zelf ook veel: ik zet mezelf in ‘user mode’ en ik probeer me verschillende gebruiksscenario's voor te stellen. Zo vind ik altijd wel dingen die beter kunnen.

hasan_plek_0

Ik doe ook veel onderzoek, ik probeer op de hoogte te blijven van wat er speelt op het gebied van UX/productontwerp, en ik leer zoveel mogelijk over de meest recente ontwikkelingen en tools. Ik probeer ook altijd veel feedback van onze eindgebruikers te krijgen zodat ik kan zien hoe zij ons product gebruiken. Dit zijn een paar methodes die ik zelf gebruik maar natuurlijk heeft elke designer een eigen manier om problemen te signaleren en op te lossen.”

Wat zijn je doelen voor Plek?

“Het doel van Plek is het verbeteren van de samenwerking tussen mensen. Daarom observeer ik op kantoor continu hoe wij zelf werken, en probeer ik de problemen van moderne werkwijzen te identificeren. Wij werken met mensen die op afstand werken, en ook met freelancers, consultants, parttimers, enzovoort. Ik probeer te begrijpen welke behoeften daarbij naar voren komen en ik denk na over hoe we het ontwerp van Plek klaar kunnen maken voor de toekomst: het product moet voorzien in de behoeften van de moderne maar ook de traditionele werkwijzen. Dus het doel dat wij als ontwerpteam hebben is het verder ontwikkelen van ons product, zodat Plek ervoor blijft zorgen dat organisaties en dus mensen beter met elkaar kunnen samenwerken.”

Hoe ziet het ontwerpproces van Plek eruit?

“Dat wisselt. Als het om een probleem gaat dat vanuit een klant komt, werken we nauw samen met de klant zodat we het probleem volledig begrijpen en zo snel mogelijk een passende oplossing kunnen bieden. Soms bepalen wij als ontwerpteam zelf dat een functie of module verbeteringen kan gebruiken. Als dit het geval is, is het proces meestal meer verkennend. Meestal bespreken we het probleem eerst met het team. We identificeren welke problemen de hoogste prioriteit hebben. Dan verzamelen we zoveel mogelijk feedback van onze stakeholders, waarna we starten met het schetsen van ideeën en potentiële oplossingen. We beoordelen onze oplossingen en maken iteraties, en samen met de ontwikkelaars maken we een prototype. Dan testen we, en vinden we altijd weer nieuwe problemen of technische beperkingen. Uiteindelijk maken we de laatste aanpassingen en zodra alle wijzigingen goedgekeurd en getest zijn, rollen we de ‘nieuwe Plek’ uit.”

Hoe balanceer je in je ontwerpen de vele mogelijkheden en functies van Plek met het doel om Plek zo simpel mogelijk te houden?

“Dat is een van de moeilijkste onderdelen. Als we een simpele interactie of interface voor Plek willen ontwerpen, moeten we nog altijd rekening houden met alle ingewikkelde functies die erachter zitten. Daarom beginnen we altijd met een complexe versie, en maken we iteraties om deze te versimpelen. We maken compromissen en bepalen welke elementen het belangrijkst zijn. We halen elementen weg of combineren ze totdat de interface ‘stil’ genoeg maar nog steeds volledig functioneel is. Het is een continue uitdaging en een leerproces. We proberen, falen, leren en verbeteren onszelf telkens weer.”

Kun je een aantal dingen noemen waaraan je hebt gewerkt voor Plek, en kun je uitleggen hoe jouw ontwerpen zorgen voor tevreden gebruikers?

“Het was heel interessant om aan de notificaties te werken. Plek is een tool waarin veel gebeurtenissen plaatsvinden, zoals berichten binnen groepen, een-op-een gesprekken, project updates, het delen van documenten, het organiseren van een evenement, enzovoort. Ik heb alle gebeurtenissen die niet als notificatie binnenkwamen op een rij gezet. Bijvoorbeeld wanneer een evenementorganisator de informatie van zijn evenement wijzigt. Dit is een gebeurtenis die relevant is voor de mensen die naar dat evenement gaan, dus deze mensen zouden een notificatie moeten krijgen. Het bestuderen van alle gebeurtenissen en het bepalen wat het meest relevant is was een fascinerende uitdaging. De intentie was om gebruikers de optie te geven om zelf te bepalen waarvan ze op de hoogte gehouden willen worden. Zo zorgen we ervoor dat gebruikers een goed gevoel krijgen bij Plek: ze vinden het een slimme tool die aan hun eigen wensen aangepast kan worden.”

plek_app

Waarop ben je het meest trots?

“Ik vond het heel leuk om aan de nieuwe Plek app te werken. We hebben nog niet alles ontwikkeld wat we ontworpen hebben maar ik vind dat de app grote potentie heeft! Het ontwerpproces duurde ongeveer 3 maanden. We hebben elke beslissing die we maakten grondig bestudeerd en hebben geprobeerd te bepalen wat echt essentieel is. Hoe zorgen we ervoor dat Plek een mobiele tool wordt die mensen werkelijk nuttig vinden?

Plek is een complexe tool, dus we hebben hem voor de app teruggebracht naar de essentie. Het was heel interessant en het gaf veel voldoening om hieraan te werken, en ik heb ontzettend veel geleerd gedurende het proces.”

En wat wil je nog graag verbeteren?

“Ik wil de chat en de evenementenmodule onder handen nemen. Beide zijn belangrijke modules van Plek. We willen ook graag wat nieuwe functies toevoegen voor zowel desktop als mobiel gebruik in de app. Dus ik ben momenteel aan het onderzoeken en ideeën aan het schetsen voor dit alles.”

Vind je het leuk om aan de UX van Plek te werken?

“Ja zeker! Ik vind het echt stimulerend. Het werken aan Plek dwingt me onze dagelijkse interacties te observeren, zodat ik begrijp hoe we werken en communiceren. Zo kan ik potentiële behoeften identificeren, en deze behoeften probeer ik om te zetten naar iets dat mogelijk is op Plek. De diverse uitdagingen die ik krijg, zorgen ervoor dat ik een veelzijdig perspectief op ontwerp kan ontwikkelen. Dat is waarom werken voor Plek me zoveel voldoening geef.”